Michał Szewczyk (1934)

Aktor teatralny, filmowy, telewizyjny, radiowy i dubbingowy, pedagog.

Urodził się 29 lipca 1934 r. w Łodzi.

Właściwie Eugeniusz Szewczyk. Absolwent PWST w Łodzi (1958).

Od 1958 roku na stałe związany z Teatrem Powszechnym w Łodzi, gdzie debiutował 14 listopada 1957, rolą Montka, w spektaklu „Dwa teatry" Jerzego Szaniawskiego w reż. Kazimierza Brodzikowskiego.
Ponadto zagrał w ponad stu spektaklach:
Kariera teatralna:
- Pamiętnik Anny Frank, reż. Zbigniew Koczanowicz
- Królowa przedmieścia reż. Zbigniew Koczanowicz (Felek; Bródka; Kataryniarz)
- Jak dzieci przepraszały ..., reż. Zbigniew Jabłoński
- Jak dzieci przeprosiły ..., reż. Zbigniew Jabłoński (Mydełko)
- Dotykać nie wolno, reż. Zbigniew Koczanowicz
- Błękitny patrol, reż. Roman Sykała (Nr 632 - szeregowiec Whitaker)
- Za siedmioma górami, reż. Zbigniew Jabłoński (Jasiek-Chwat)
- Pokój pełen dymu, reż. Ryszard Sobolewski (Pig)
- Z nadmiaru miłości, reż. Walden Jerzy (jako Piotr)
- Skowronek, reż. Roman Sykała (jako Brat)
- Królowa Śniegu, reż. Zbigniew Jabłoński (jako Kaj)
- Wesołe miasteczko reż. Roman Sykała (jako Florek)
- Kwiaty łódzkie, reż. Roman Sykała (jako Gazeciarz)
- Droga do Rzymu, reż. Roman Sykała (Strażnik armii kartagińskiej)
- Przed maturą, reż. Roman Sykała (Mały Cachou)
- 12 krzeseł, reż. Roman Sykała
- Klub Pickwicka, reż. Jan Bratkowski (Bob Sawyer)
- Jaśnie pan Nikt, reż. Beata Artemska (Camillo)
- Kataki czyli wróg, reż. Roman Sykała
- Hamlet nie ma racji, reż. Andrzej Witkowski(Fritzi)
- Romeo i Julia, reż. Roman Sykała (jako Przyjaciel Romea)
- Pod własnym dachem, reż. Andrzej Witkowski
- Zamach, reż. Roman Sykała (Sierżant)
- Karol, reż .Józef Wyszomirski (Wnuk)
- Piosenka prawdę ci powie, reż. B. Fijewska, J. Wyszomirski
- Niewidzialny książę, reż. Szonert Mirosław
- W 80 dni dookoła świata, reż. Vaclav Lohnisky (Młodszy Passpartout)
- Dom otwarty, reż. Roman Sykała (Bagatelka)
- Tango, reż. Sykała Roman (Artur)
- My Fair Lady, reż. Roman Sykała (Freddy Eynsford-Hill)
- Tajemnica starej wierzby, reż. Janusz Mazanek (Jasio)
- Święta Joanna, reż. Roman Sykała (Paź Dunois)
- Klub kawalerów, reż. Jerzy Wróblewski (Władysław Topolnicki)
- Bereziacy, reż. Roman Sykała (Więzień)
- Baba-Dziwo, reż. Mirosław Szonert (Gazeciarz, Operator)
- Kawior i kaszanka, reż. Roman Sykała(Roberto Lamanna)
- Rzecz listopadowa, reż. Roman Sykała (Asystent)
- Turniej z czarodziejem, reż. Janusz Mazanek(Janek (Czarna Maska)
- Kim jesteś inżynierze, reż. Ryszard Sobolewski (Przepiórka)
- Boso, ale w ostrogach, reż. Roman Sykała(Staszek)
- Ojcowie rodzą się w szafach, reż. Roman Sykała (Cerezza)
- Henryk V, reż. Maciej Z. Bordowicz (Sir Tomasz Gray; Bates)
- Lizystrata, reż. Roman Sykała (Poeta)
- Zatopione królestwo, reż. Maria Malicka (Marek)
- Ksiądz Marek, reż. Maciej Z. Bordowicz (Jozefat)
- Ojciec królowej, reż. Waldemar Wilhelm(Podstoli)
- Królewskie polowanie na słońce, reż. Roman Sykała (Diego de Trujillo)
- Trzy siostry, reż. Roman Sykała
- Król Lear, reż. Maciej Z. Bordowicz (Błazen)
- Zamieć, reż. Ryszard Sobolewski (Żaworonkow)
- Słoneczny kraj, reż. Andrzej Marczewski (Grzymek)
- Alkad z Zalamei, reż. Maciej Z. Bordowicz (Żołnierz)
- Wielki człowiek do małych interesów, reż. Szletyński Henryk
- Miłość jest złym doradcą, reż. Andrzej Zakrzewski (Fred Ogden
- Matka Courage, reż. Jerzy Hoffmann, (Schweizerkas
- Maria, reż. Mirosław Szonert, (Kuźma)
- Dama Kameliowa, reż. Borysławska Aniela
- Dziewczyna na sprzedaż, reż. Lohnisky Vaclav (Rekrut)
- Czerwony Kapturek, reż. Kopciowski Bogdan (Lis)
- Wiśniowy sad, reż. Sobolewski Ryszard (Jasza)
- Turoń, reż. Roman Kłosowski
- Szwejk, reż. Janusz Zaorski (Kovarzik, Tajniak)
- Słoń, reż. Kondratiuk Andrzej (Mitia)
- Zakręt, reż. Grzegorz Królikiewicz (Stugrosz)
- Mecz, reż. Kondratiuk Janusz (Skarbnik)
- Ryszard III, reż. J. Hoffmann (Markiz Dorset)
- Przedstawienie Hamleta we wsi Głucha Dolna, reż. Andrzej Kondratiuk
- Montserrat, reż. Kłosowski Roman (Kupiec)
- Biedermann i podpalacze, reż. Lidia Zamkow (Koryfeusz chóru strażaków)
- Piotruś Pan, reż. Romana Kamińska Bronisław Wrocławski (Plama)
- Słowo muszkieterskie, reż. Vaclac Lohinsky (Jussac)
- Ludzie energiczni, reż. Zbiróg Józef (Prostaczek)
- Colas Breugnon, reż. Tadeusz Junak (Proboszcz)
- Igraszki z diabłem, rez. Józef Gruda (Karborund
- Zbrodnia i kara, reż. Mirosław Szonert (Woźnica)
- Betlejem polskie, reż. Czesław Przybyła (Krakowiak, Żołnierz I Armii WP)
- Szeryf Brandy, reż. Feridun Erol, Barbara Fijewska
- Wesele, reż.M. Bordowicz (Ksiądz)
- Szewcy, rez. D. Bargiełowski (Strażnik)
- mniemany, czyli Krakowiacy i Górale, reż. M. Szonert (Morgal)
- Zwodnica, reż. D. Bargiełowski
- Intryga i miłość, reż. Maciej Korwin
- Jan Maciej Karol Wścieklica, reż. A. Strokowski (Czeczobut
- Kartoteka, rez. Marek Gliński (Gość w cyklistówce)
- Śpiewnik domowy, reż. Adam Hanuszkiewicz
- Kram z piosenkami, rez. M. Szonert (Pan Wincenty, Smakosz, Szlachcic)
- Poskromienie złośnicy, reż. Jan Nebesky, (Gremio)
- Garaż, reż. D. Bargiełowski (Sidorin)
- Fanfan tulipan, reż. Z. Czeski (Querolle)
- Dzień dłuższy niż stulecie, reż. Aleksander Wilkin, (Sabitżan)
- Sen nocy letniej, reż. D. Bargiełowski (Pigwowicz)
- Pułapka na myszy, reż. J. Słotwiński (Pan Paravicini)
- Bal manekinów, reż. J. Buchwald (Pan 2)
- Aktor, reż. B. Cybulski (Śmieciarz)
- Ciężkie czasy, reż. Jerzy Schejbal, (Lechicki)
- Ratuj się kto może, reż. W. Adamczyk (Inspektor Porterhouse)
- Bajki samograjki, reż. Adamek Henryk, Korwin Maciej
- Ania z Zielonego Wzgórza, reż. M. Korwin (Mateusz Cuthbert)
- Okno na parlament, reż. M. Sławiński (Kelner)
- Love story, reż. Artur Hofman (Fil, ojciec Jenny)
- Czarodziej z Oz, reż. Dariusz Miłkowski (Generał rekrutów, Wujek Henry, Strażnik), Teatr Muzyczny Łódź
- Z rączki do rączki, reż. M. Sławiński (Pan Jenkis)
- Obiecanki cacanki, eż. W. Adamczyk (Dr Dreufuss)
- O co biega?, reż. M. Sławiński, (Pastor)
- Balladyna, reż. W. Adamczyk (Lekarz królewski)
- Gracze, reż. Jacek Orłowski, (Zamuchryszkin)
- Skąpiec, reż. Artur Tyszkiewicz, (Simon)
- Damy i huzary, reż. Agnieszka Glińska (Grzegorz)
- Ranyjulek czyli Tuwim wstawiony, reż. Marek Pacuła, Wieczór kabaretowy III
- Zemsta, reż. M. Sławiński (Dyndalski)
- Piękna Lucynda, reż. Eugeniusz Korin (Sufler)
- Chłopcy, reż. Marek Pasieczny (Jo-Jo), Teatr Nowy Łódź
- Dramacik, reż. Jacek Głomb
- Miasteczko, w którym czas się zatrzymał, reż. Małgorzata Bogajewska
- Cut to The Brains. Zaduma nad Szekspirowskim Królem Learem, reż. John Steppling (Gloucester)
- Wieczór kawalerski, reż. M. Sławiński (Kierownik hotelu)
- Zatrudnimy starego klauna, reż. Justyna Celeda
- Mayday 2, reż. M. Sławiński (Tata)
- "Wszystko w rodzinie", Ray Cooney, reż. Giovanny Castellanos, data premiery: 31 grudnia 2017 r.

W latach 1965–1992 zagrał w piętnastu spektaklach Teatru Telewizji.

Filmografia:
1954 - Niedaleko Warszawy jako członek zespołu ludowego
1956 - Ziemia jako Staszek, syn Wawrzyniaczki
1956 - Zemsta jako hajduk
1956 - Koniec nocy jako Witek
1957 - Skarb kapitana Martensa jako chłopiec okrętowy Mucha
1957 - Król Maciuś I jako wyrostek w stolicy
1957 - Eroica jako powstaniec czyszczący broń (odc. 1)
1958 - Zamach jako „Orzeł"
1958 - Pan Anatol szuka miliona jako Franek, członek bandy
1958 - Kalosze szczęścia jako Murzyn z latającego talerza dostarczający wróżkom kalosze
1958 - Zadzwońcie do mojej żony jako marynarz śpiewający w gospodzie w Zatoce Szczęścia
1959 - Tysiąc talarów jako weselnik (1959)
1959 - Sygnały jako Felek, wspólnik organizatora napadu
1960 - Rzeczywistość jako student, członek redakcji „Rzeczywistości"
1961 - Historia żółtej ciżemki jako Kudraś, pomocnik Wita Stwosza
1961 - Dziś w nocy umrze miasto jako gość w „Astorii"
1962 - Zerwany most jako Aleks Dziarnik, brat Olgi
1962 - O dwóch takich, co ukradli księżyc jako sprawozdawca podczas wyścigu garbusów
1962 - Jadą goście jadą...
1962 - Głos z tamtego świata jako malarz
1962 - Dom bez okien jako pomocnik
1963 - Weekendy jako kinooperator Andrzej, chłopak Magdy
1963 - Yokmok jako szef bandy
1964 - Prawo i pięść jako milicjant
1964 - Pięciu jako Francik, syn Tomali
1964 - Panienka z okienka jako strażnik
1964 - Barwy walki jako Franek, członek oddziału AL
1965 - Niedziela sprawiedliwości jako milicjant Walczak
1965 - Kapitan Sowa na tropie jako Albin, współpracownik Sowy
1965 - Dzień ostatni, dzień pierwszy jako bandyta
1966 - Z przygodą na ty jako Józek, pomocnik leśniczego (odc. 2)
1966 - Piekło i niebo jako żołnierz
1967 - Westerplatte jako zbuntowany żołnierz
1967 - Stawka większa niż życie jako Franek, polski żołnierz aresztujący Klossa (odc. 17)
1967 - Pieczona gęś jako palacz
1967 - Komedia z pomyłek jako Bill, pracownik sklepu Kaschego
1967 - Człowiek, który zdemoralizował Hadleyburg jako fotograf
1968 - Kierunek Berlin jako szeregowy Michał Badzioch
1969 - Ostatnie dni jako szeregowy Michał Badzioch
1969 - Księżyc jako białogwardzista Kola
1970 - Pierścień księżnej Anny jako pachołek krzyżacki
1970 - Doktor Ewa jako pracownik SKR-u (odc. 3)
1970 - Akcja Brutus jako członek oddziału „Boruty"
1971 - Zabijcie czarną owcę jako Złotko
1971 - Samochodzik i templariusze jako Michał Piotrowski, polski kuzyn Petersena
1971 - Jeszcze słychać śpiew i rżenie koni... jako zięć Misztala
1972 - Palec Boży jako aktor
1974 - Zwycięstwo jako szeregowy Michał Badzioch
1980 - Polonia Restituta jako członek delegacji Pierwszej Brygady u Piłsudskiego (odc. 1)
1981 - Przyjaciele (odc. 3)
1981 - Krótki dzień pracy jako kapitan z komendy wojewódzkiej MO
1982 - Przygrywka jako mężczyzna na przystani (odc. 6)
1982 - Polonia Restituta jako legionista (odc. 3)
1982 - Matka Królów jako urzędnik w budynku PZPR
1983 - Dzień kolibra jako pracownik warsztatów, kolega ojca Sławka
1984 - Romans z intruzem jako Alfred Kubicki
1984 - Kobieta z prowincji jako „Prezes", klient lokalu chcący tańczyć z Celinką
1985 - Dłużnicy śmierci jako aresztant w Strzekocianach
1986 - Cudowne dziecko jako policjant
1987 - Trójkąt bermudzki jako więzień
1987 - Pantarej jako kotłowy Walerek
1987 - Mr Tański jako kolejarz
1988 - Powrót do Polski jako Kaczmarek, woźnica Frankowskiego
1988 - Desperacja jako szpicel
1991 - Siwa legenda jako Gołas
1997 - Klan jako Boguś Marczak
1998 - Syzyfowe prace jako nauczyciel
2000 - Syzyfowe prace jako nauczyciel
2000 - Dom jako stryj Pawła (odc. 25)
2001 - Małopole czyli świat jako Olszewski
2003–2005 - Sprawa na dziś jako Kazimierz Jerzmanowski, wójt Zdziechowa
2003 - Na Wspólnej jako pan Łukasz
2006 - Apetyt na miłość jako Michał, klient wypożyczalni (odc. 1 i 7)
2007 - Święty Rafał Kalinowski
2009 - Popiełuszko. Wolność jest w nas jako Zbigniew Herbert
2010 - Weekend jako lokaj Normana
2011 - Księstwo
2011 - Koleżanki jako staruszek w autobusie
2012 - Mit o „Szarym"
2012–2013 - Komisarz Alex jako Waldemar Biernacki
2013 - Lekarze jako pan Eryk (odc. 21)
2014 - Służby specjalne jako stary ksiądz
2014 - Służby specjalne jako stary ksiądz (odc. 5)
2014 - Sąsiady jako Inteligent
2016 - Na dobre i na złe jako Marian Kasperski (odc. 626)

Kariera radiowa:

- Jak wam się podoba Penelopa reż. Jan Skotnicki (1970)
- Amputacja reż. Mater Romana (1972)
- Szaleństwo Majki Skowron reż. Romana Mater (1973)
- Roczniak (serial) reż. Romana Mater (1975
- Przygody Tomka Sawyera (serial) reż. Romana Mater (1960)
- Doktor Piotr reż. Romana Mater (1978)
- Ryba, rybą żyje reż. Romana Mater (1980)

Nagrody i odznaczenia:

1964 - Kalisz - IV KST - wyróżnienie za rolę Alvina w sztuce "Kataki" w Teatrze Powszechnym w Łodzi
1980 - Honorowa Odznaka m.Łodzi
1985 - Zasłużony Działacz Kultury
1985 - Złoty Krzyż Zasługi
1985 - Medal 40-lecia PRL
1986 - nagroda dyrektora Wydziału Kultury i Sztuki miasta Łodzi
1996 - nagroda dyrektora Wydziału Kultury Urzędu miasta Łodzi
2011 - Medal Pro publico bono im. Sabiny Nowickiej
2015 - Srebrny Medal Gloria Artis-Zasłużony Kulturze

Źródło: E-teatr, FilmPolski, Wikipedia, Teatr Powszechny w Łodzi

Opracował Ryszard Klimczak
Dziennik Teatralny
31 lipca 2019
Portrety
Michał Szewczyk

Książka tygodnia

Trojanki Jana Klaty
Wydawnictwo Universitas
Olga Śmiechowicz

Trailer tygodnia