Nie żyje Krystyna Sienkiewicz

Aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna, wykonawczyni piosenki poetyckiej

Krystyna Waleria Sienkiewicz - aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna, wykonawczyni piosenki poetyckiej.
Urodziła się 14 lutego 1935 w Ostrowi Mazowieckiej, zmarła 12 lutego 2017 w Warszawie.
Pierwszym mężem aktorki był piosenkarz Włodzimierz Rylski, drugim Andrzej Przyłubski. Aktorka ma adoptowaną córkę, Julię. Bratankiem Krystyny Sienkiewicz jest lekarz i muzyk Kuba Sienkiewicz.

Filmografia

Filmy kinowe

2006: Bezmiar sprawiedliwości − oburzona kobieta w restauracji
1980: Rodzina Leśniewskich − mama Jadwiga Leśniewska
1971: Milion za Laurę − członek komisji w telewizji
1971: Motodrama − Krysia, sekretarka klubu sportowego, narzeczona Jacka
1969: Rzeczpospolita babska − szeregowy Aniela
1967: Dziadek do orzechów
1967: Paryż - Warszawa bez wizy − radiotelegrafistka Zula
1967: To jest twój nowy syn − Ala
1967: Zwariowana noc − służąca Cesia
1965: Lekarstwo na miłość − Janka, przyjaciółka Joanny
1963: Godzina pąsowej róży − koleżanka Karola; wnuczka na plaży
1963: Smarkula − Julka Wronicz, siostra Jurka, koleżanka Krysi
1962: Jutro premiera − ekspedientka w kwiaciarni
1959: Inspekcja pana Anatola − dziewczyna w klubie parodiująca Giuliettę Masinę
1958: Pożegnania − prostytutka z papierosem

Seriale telewizyjne

2014: Lekarze – Zofia Grzelak (odc. 52)
2013: Na dobre i na złe – pani Łucja, pierwsza pacjentka Oli (odc. 518)
2007: Codzienna 2 m. 3 − w roli samej siebie (odc. 47)
2006: Bezmiar sprawiedliwości − oburzona kobieta w restauracji (odc. 3)
2006: Ale się kręci − Matylda, ciotka Magdy
2006: Hela w opałach − Lusia, prababcia dzieci Heleny (odc. 11)
2006: Egzamin z życia − kobieta w kawiarni (odc. 46)
2005: Anioł Stróż − ciotka Krystyna (odc. 11)
2004: Daleko od noszy − matka Kidlera (odc. 39)
2002: Na dobre i na złe − pani Regina (odc. 96)
1999-2000: Graczykowie − babcia Aniela
1998: Z pianką czy bez − babcia klozetowa Tola (odc. 8 i 9)
1989: Paziowie − kucharka Serczykowa
1988: Mistrz i Małgorzata − pisarka Karaulina, członkini "Massolitu"
1984: Rozalka Olaboga − nauczycielka Bożkowa, mama Rozalki
1978: Rodzina Leśniewskich − mama Jadwiga Leśniewska
1968: Klub profesora Tutki − Weronika (odc. 6); "interesująca" aktorka (odc. 7)
1964: Barbara i Jan − robotnica w zakładach im. Róży Luksemburg (odc. 1)

Wybrane role teatralne

Teatr Ateneum im. Stefana Jaracza w Warszawie
1968: Lato jako Lusia
1967: Zmierzch jako Kłasza Zubariewa/Sąsiadka
1966: Śmierć na gruszy jako Nieznajomy
1965: Ptak jako Marysia
1964: Niech no tylko zakwitną jabłonie jako Krysia Traktorzystka
Studencki Teatr Satyryków
1971: Sobie i państwu jako Ona/Żona
Teatr Rozmaitości
1974: Łotrzyce jako Waleria
Teatr Polski w Poznaniu
1985: Wyspy Galapagos jako Krysia
Teatr na Woli
1995: Nunsense jako Siostra Mary Amnezja
Teatr Rampa
2008: Klimakterium i już jako Krycha
Teatr Finestra
2011: Zamknięty świat jako Lucyna
Teatr Komedia w Warszawie
2013: Harold i Matylda jako Matylda

Twórczość literacka

Krystyna Sienkiewicz Haftowane gałgany, Młodzieżowa Agencja Wydawnicza 1988, ISBN 83-203-1446-1
Krystyna Sienkiewicz ...zgadnij z kim leżę, Baobab 2005
Krystyna Sienkiewicz Cacko, Prószyński i S-ka 2013
Krystyna Sienkiewicz Skrawki, Prószyński i S-ka 2016, ISBN 978-83-9097-009-0

Odznaczenia i nagrody

Srebrny Krzyż Zasługi (1979)
Złoty Krzyż Zasługi (1980)
Prometeusz – Nagroda Artystyczna Polskiej Estrady za szczególne osiągnięcia dla sztuki estradowej (1996)
Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (2003)
Złoty Medal Zasłużony Kulturze Gloria Artis (2007)
II miejsce na Przeglądzie Teatralno-Kabaretowym Letniej Sceny Forum w Łodzi (2009)

(-)
Wikipedia, Słownik teatru
13 lutego 2017

Książka tygodnia

Historia męskości
Wydawnictwo słowo/obraz terytoria Sp. z o.o.
Praca zbiorowa

Trailer tygodnia

Roxana Songs
Krystian Lada
Lada wybrał na miejsce nagrania „Roxa...