Rozmowy o teatrze przy kuchennym stole

6. Międzynarodowy Festiwal Teatralny BOSKA KOMEDIA

10 grudnia ruszył cykl spotkań otwartych o nazwie „Teatr od Boskiej Kuchni”, podczas którego artyści: reżyserzy, dramaturdzy, aktorzy i publicyści będą gotować dla publiczności i rozmawiać o sztuce. Spotkania mają charakter otwarty, odbywają się codziennie od wtorku 10 grudnia do piątku 13 grudnia w Centrum Festiwalowym
w Bunkrze Sztuki, zawsze o godzinie 12:00. Wstęp wolny.

Patrząc na to, co przyrządzą dla nas artyści można wnioskować, że ich podniebienia podbiła kuchnia Wschodu. Dania kuchni azjatyckiej zaserwują Paweł Świątek, reżyser „Smutków tropików" i Ewelina Marciniak, reżyserka „Amatorek".

10 grudnia od reżysera, Pawła Świątka, dramaturga Mateusza Pakuły oraz grupy aktorów grających w spektaklu: Małgorzaty Gorol, Marka Hucza, Martyny Krzysztofik, Zuzanny Skolias, Łukasza Stawarczyka i Rafała Szumery dowiemy się jak przyrządzić zestaw backpackera. Zestaw nawiązuje do tematyki spektaklu „Smutki tropików", w której motywem przewodnim są podróże. Na zestaw składać się będą potrawy, które można zabrać ze sobą w bliższą i dalszą wędrówkę: humus, sajgonki i lassi oraz zupa galaganowa, rozgrzewająca i dodająca sił po ciężkim dniu z plecakiem. Spotkanie poprowadzi Agata Dąbek.

Następnego dnia odbędzie się losowanie ciastek z wróżbą przy dyskusji zorganizowanej przez dwutygodnik.com na temat „Kłopotliwego etycznie choć powszechnego dziś łączenia profesji kuratora i krytyka". W brunchu wezmą udział: Anna Herbut, krytyczka i dramaturżka teatralna, Michał Libera, krytyk, kurator i producent muzyczny, Stach Szabłowski, krytyk sztuki i kurator CSW Zamek Ujazdowski, Jacek Sieradzki, redaktor naczelny miesięcznika "Dialog" i dyrektor artystyczny festiwalu „Interpretacje". Prowadzenie: Paweł Soszyński, redaktor magazynu kulturalnego dwutygodnik.com

W czwartek 12 grudnia czeka nas „Aktorska przekąska, czyli sałatka owocowa i owsianka". Magdalena Popławska i Jacek Poniedziałek opowiedzą o diecie wegetariańskiej i wegańskiej oraz przygotują sałatkę owocową (Magdalena Popławska) z polewą czekoladową i boską owsiankę, zapewniającą energię i długowieczność (Jacek Poniedziałek).

W ostatnim dniu cyklu znowu udamy się kulinarnie na Wschód. W trakcie spotkania zatytułowanego „Teatr Fusion" Ewelina Marciniak i Michał Buszewicz przygotują koreańskie kimchi oraz opowiedzą o wrażeniach z podróży do Korei Południowej i przyjęciu przez publiczność ich spektaklu „Zbrodnia" znanego festiwalowej publiczności z ubiegłorocznego konkursu INFERNO.

Pieczę nad wszystkimi potrawami gotowanymi przez naszych twórców, publicystów i aktorów będzie sprawował szef kuchni Bartłomiej Płóciennik z portalu twojkucharz.pl

Podajemy Państwu przepis na zupę galanganową z zestawu bacpackera. Świetnie sprawdza się po całodziennej wędrówce, a w naszym klimacie może być daniem rozgrzewającym w zimowe dni. Smacznego!

Zupa galangalowa
Składniki dla 2 osób, czas przygotowywania ok. 20 min
1 opakowanie kurczaka
2 sztuki pieczarek
1 kawałek pora
3 łyżki gęstego mleka kokosowego
1 laska trawy cytrynowej
1 sztuka cebuli
1 ząbek czosnku
1 sztuka cebulki dymki
1 sztuka papryczki chilli
1 kawałek galanganu
4 liście kafiru
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki soku z limonki
Dodatkowe potrzebne składniki:
1 łyżeczka cukru brązowego
Sól i pieprz

Kurczaka kroimy w kawałki. Pieczarki i pora kroimy w paski. Siekamy cebulę, czosnek i chilli. Cebulkę dymkę kroimy w cienkie, ukośne paski.
Nastawiamy bulion z cebulą, kafirem, trawą cytrynową i galangalem, a następnie gotujemy ok. 15min.
Kurczaka podsmażamy na odrobinie oleju, następnie dorzucamy po kolei, pieczarki, por, czosnek oraz chilli.
Zalewamy wszystko naszym bulionem a następnie dodajemy sos rybny, mleko kokosowe i zagotowujemy.
Dodajemy cukier i sok z limonki uzyskując balans kwasowo-słodki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy posypane posiekaną cebulką dymką.

(-)
Materiał Organizatora
11 grudnia 2013
Notice: Undefined index: id in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/kreatywna-fabryka_pl/public/nowa_grafika/Application/modules/default/views/scripts/article/details.phtml on line 92 Notice: Undefined index: id in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/kreatywna-fabryka_pl/public/nowa_grafika/Application/modules/default/views/scripts/article/details.phtml on line 92 Notice: Undefined index: id in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/kreatywna-fabryka_pl/public/nowa_grafika/Application/modules/default/views/scripts/article/details.phtml on line 92 Notice: Undefined index: id in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/kreatywna-fabryka_pl/public/nowa_grafika/Application/modules/default/views/scripts/article/details.phtml on line 92 Notice: Undefined index: id in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/kreatywna-fabryka_pl/public/nowa_grafika/Application/modules/default/views/scripts/article/details.phtml on line 92 Notice: Undefined index: id in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/kreatywna-fabryka_pl/public/nowa_grafika/Application/modules/default/views/scripts/article/details.phtml on line 92 Notice: Undefined index: id in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/kreatywna-fabryka_pl/public/nowa_grafika/Application/modules/default/views/scripts/article/details.phtml on line 92 Notice: Undefined index: id in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/kreatywna-fabryka_pl/public/nowa_grafika/Application/modules/default/views/scripts/article/details.phtml on line 92
Notice: Undefined index: banner4 in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/kreatywna-fabryka_pl/public/nowa_grafika/Application/layouts/scripts/layout.phtml on line 121 Notice: Undefined index: banner5 in /var/zpanel/hostdata/zadmin/public_html/kreatywna-fabryka_pl/public/nowa_grafika/Application/layouts/scripts/layout.phtml on line 124

Książka tygodnia

Białość
Wydawnictwo ArtRage
Jon Fosse

Trailer tygodnia